vrijdag 25 juni 2010

Het gezonde geheim van AARDBEI en BLAUWE BES

Bron: De Limburger

Eigenlijk wisten we het al: aardbeien en blauwe bessen zijn gezond. Nieuw onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Wageningen Universiteit & Research geeft meer inzicht in de preventieve werking van het zachte fruit.

Het is een vorstelijk koppel: het zomerkoninkje en de koningin der bessen. Dat aardbeien en blauwe bessen gezond zijn is niks nieuws, in de Verenigde Staten verkondigen ze het al lang: strawberry en blueberry zijn berrylicious!


Allerlei studies hebben de koninklijke status van aardbei en bes bevestigd; er wordt geclaimd dat het rode en blauwe fruit preventief werkt tegen aandoeningen als diabetes, kanker, eczeem of dementie.
Maar exact verklaren kunnen we het nog altijd niet.Welke stoffen in de vruchten en welke reacties hierop in het lichaam hebben nou precies een gunstig effect? Hoeveel zacht fruit moet je eten om merkbaar resultaat te krijgen en heeft iedereen evenveel baat bij een dagelijkse dosis aardbei of blauwe bes?

Nieuw onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Wageningen Universiteit onthult iets meer van het geheim van de vruchten. Er is gekeken naar de werking van bepaalde bio-actieve stoffen in de vruchten waarvan verondersteld wordt dat ze de gezondheid bevorderen.

Het gaat om anti-oxidanten en andere stoffen die een ontstekingsremmende werking hebben. Anti-oxidanten zijn cruciaal, want bij heel veel ziektes - zoals dementie, diabetes of hart- en vaatziektes - spelen allerlei ontstekingsprocessen een rol waarbij zogeheten vrije radicalen worden aangemaakt. Anti-oxidanten vangen deze vrije radicalen weg die het lichaam beschadigen waardoor ziektes kunnen ontstaan. Eerdere studies naar aardbeien en bessen werden vooral in een laboratorium of bij proefdieren uitgevoerd, nu zijn de effecten bij mensen getest.

Theo de Kok van onderzoeksinstituut Nutrim van de Universiteit Maastricht bekeek de gezondheidseffecten van bio-actieve stoffen in de blauwe bes. Een opmerkelijke studie. Niet alleen omdat er relatief veel proefpersonen werden ingezet (170), maar ook omdat de genetische achtergrond van deze mensen in het onderzoek werd betrokken. „Want je genetische achtergrond kan bepalen of je meer of minder gevoelig bent voor bepaalde ziekten en of je meer of minder profijt hebt van bepaalde stofjes. De ene opa kan gewoon zonder problemen blijven roken totdat hij tachtig is, en de ander krijgt op jonge leeftijd longkanker. Niet alle mensen zijn hetzelfde en niet iedereen is even gevoelig voor invloeden van buitenaf.”

34 genetische eigenschappen van alle proefpersonen werden in kaart gebracht. Het gaat dan bijvoorbeeld om afweermechanismen of de opnamecapaciteit van ‘goede’ stoffen in het bloed. De proefpersonen moesten vier weken lang fruitsap drinken, dagelijks één liter blauwe bessensap gemengd met wat appelsap. Voor en na de testperiode werd bloed afgenomen en werd de beschadiging van DNA in de witte bloedcellen vergeleken. Na afloop bleek dat de DNA-beschadigingen met gemiddeld 20 procent waren afgenomen.

Nog opmerkelijker was dat ongeveer de helft nauwelijks bleek te hebben gereageerd op de blauwe bessen, maar dat bij de andere helft - met andere genetische eigenschappen - een vrij groot effect gemeten werd, soms wel 40 tot 50 procent minder DNA-beschadigingen. „Hieruit blijkt maar weer dat voor sommige mensen gezonde voeding cruciaal is.”

Tot zo ver de blauwe bes. Geja Hageman van Nutrim onderzocht de gezondheidseffecten van bio-actieve stoffen in de aardbei. Eerst werd in een laboratorium de ontstekingsremmende werking bekeken van verschillende aardbeisoorten in een kweek van bloedwandcellen. Vervolgens werden die rassen met de sterkste ontstekingsremmende werking verwerkt in een smoothie; twee keer per dag moesten 21 proefpersonen een aardbeiendrankje drinken. De helft kreeg een nepdrankje, de andere helft kreeg een smoothie die was gemaakt van twee ons aardbeien. De proefpersonen behoorden allemaal tot de risicogroep’; ze hadden allemaal overgewicht met een verhoogd risico op ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziektes. De genetische achtergrond bleef buiten beschouwing. De ontstekingsremmende werking van aardbeien werd duidelijk aangetoond; bovendien was de DNA-schade in de witte bloedcellen met gemiddeld 20 procent afgenomen. Opmerkelijk was dat de bloedsuikerwaarde van alle proefpersonen na de test iets was verslechterd. Hageman: „We moeten nog onderzoeken hoe dat komt. Misschien hebben ze hun ‘gezonde gedrag’ met twee dagelijkse porties aardbeien gecompenseerd met ongezond voedsel.”

De resultaten van de onderzoeken werden onlangs gepresenteerd op een symposium georganiseerd door de blauwe bes- en aardbeiensector. De gegevens zijn nog pril en moeten nog verder geanalyseerd worden. In elk geval is nu weer iets meer onthuld van het mysterie wat er precies in je lichaam gebeurt als je een blauwe bes of aardbei eet. Theo de Kok: „Als je voedingsmiddelen inneemt gaan allerlei genen daar op reageren. Sommigen worden aangezet, anderen worden minder actief. Wat we nu onderzoeken is of we uit die verschillende reacties ook kunnen begrijpen waarom de een meer baat heeft bij een blauwe bes dan de ander.” Extreem doorgedacht: het hele menselijke genoom met meer dan 30.000 genen is inmiddels in kaart gebracht. Zou je op termijn je DNA kunnen laten analyseren om vervolgens precies voorgeschoteld te krijgen welke voedingsmiddelen voor jou geschikt zijn en welke niet? Dat bij wijze van spreken voorspeld kan worden dat je groot risico loopt op darmkanker rond je 45ste als je veel rood vlees blijft eten, dat verzadigde vetten tot een leeftijd van 84 nauwelijks kwaad kunnen en dat walnoten op jou een extreem gunstige werking hebben? Zodat je een uitgebalanceerd dieet kan samenstellen met optimale gezondheidswinst?
„Dan ga je richting personalised nutrition. En daar hangen natuurlijk de nodige ethische vraagstukken aan vast.” Overigens: blauwe bes en aardbei zijn beiden heel gezond, maar ook heel verschillend. De blauwe bes heeft het hoogste gehalte aan anti-oxidanten en is een ‘sterke’, stabiele vrucht. Uit proeven bij deWageningen
Universiteit & research bleek bijvoorbeeld dat alle goede stoffen werkzaam bleven, zelfs nadat de blauwe bolletjes verhit waren tot 220 graden. Aardbeien zijn kwetsbaarder, maar bieden een veel veelzijdiger scala aan gezondheidsbevorderende ingrediënten. Is voor diegenen die aardbeien- en bessenmoe zijn een pil op termijn een goed alternatief? Nee. Daar zijn de onderzoekers het over eens. „Zacht fruit heeft een hele complexe mix aan stoffen die allerlei genen aan- en uitzetten. Een interactie tussen verschillende  componenten en allerlei processen die een gezondheidsbevorderend effect hebben. Dat kun je niet vervangen
door een simpele pil.” Puur natuur blijft het beste.
Door Vikkie Bartholomeus

De lékkerste blauwe bessen en aardbeien bestellen op Vershuys.com: http://www.vershuys.com/Fruit/109-Zacht-Fruit-producten.html
Vershuys.com bezorgt bij u thuis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten