donderdag 29 oktober 2009

Digiboer is écht vers

29 oktober 2009 - Bron: De Limburger, door Peter Heesen

Origineel artikel

Noord-Limburgers kunnen vanaf zaterdag verse producten als groenten, fruit, vlees, zuivel en brood via internet bestellen. Een dag later worden ze thuis bezorgd. „We kunnen twee fouten maken: de producten zijn niet vers of niet lekker.”

Anneke Ammerlaan is foodwatcher. In begrijpelijk Nederlands: ze is gespecialiseerd in het herkennen van trends op het gebied van voedsel. Als ze een blik in haar glazen bol werpt, ziet ze een consument die écht verse producten wil, gebonden aan het seizoen, afkomstig van een bekende tuinder en milieuvriendelijk geteeld. Hij beschouwt het bereiden van een maaltijd als een feest, van het resultaat wordt genoten.
Ammerlaan is bekend als oprichtster van Allerhande en schrijfster van kookboeken voor Albert Heijn. Haar laatste boek, Twaalf maanden lekker eten, is genomineerd voor beste kookboek van 2009. De foodwatcher
is deze week in Venlo om een lezing te geven bij de introductie van Vershuys, een initiatief dat naadloos aansluit bij de trends die Ammerlaan noemt. Vershuys biedt consumenten in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant de mogelijkheid om via internet verse producten te bestellen, zoals groenten, fruit, vlees, zuivel en brood. Bestellingen voor elf uur ’s morgens worden de volgende dag op het gewenste tijdstip bezorgd gekoeld en milieuvriendelijk verpakt.
Het bedrijf biedt daarbij een niet-goed-geld-teruggarantie. „Het vers in de supermarkten is vaak dagen onderweg, wordt onder ongunstige omstandigheden uitgestald en betast voor vele handen. Kwaliteit, smaak en vitaminen zijn grotendeels verloren gegaan voordat de producten goed en wel in huis liggen”, vertelt commercieel directeur Marwin Dekkers (40) van Vershuys.


De producten van Vershuys zijn afkomstig van geselecteerde telers, die merendeels uit Limburg en Noord-Brabant komen. Als criteria gelden smaak, kwaliteit en milieuvriendelijke teelt. De prei is van Gert-Jan Aerts uit Kronenberg. Teun en René Baetsen uit Grubbenvorst leveren de wortelen. Marcel Dings uit Belfeld zorgt voor de aardbeien. Bij elke bestelling wordt vermeld wie de producent is en waar en wanneer het product geoogst is. Vershuys biedt een compleet assortiment aan. Het brood komt van de
warme bakkers Gommans uit Sevenum of Broekmans uit Panningen en het vlees van ambachtelijke slager Geertsen uit Tegelen. De (seizoens) producten uit de regio worden aangevuld met producten die elders worden aangekocht. Zo komen de asperges in het voorjaar uit Nederland en in de winter uit Peru.
De wijn wordt uit Frankrijk geïmporteerd door Marcel en Heidy van den Beuken van gasterie Hemelse Wijn uit Sevenum. En de ananas, meloenen en mango’s komen uit Brazilië, Costa Rica en Ecuador.

De producten van Vershuys zijn geselecteerd op kwaliteit, niet op prijs. Toch worden ze aangeboden tegen concurrerende prijzen. Dekkers: „Als de bloemkool bij de Aldi een euro kost, zullen wij geen 1,50 euro vragen.” De bestellingen worden thuisbezorgd, maar aan de service hangt wel een prijskaartje: 4,50 euro per bestelling. Als twee gezinnen samen bestellen en de spullen op één adres laten afleveren, besparen ze eenmaal 4,50 euro en krijgen ze allebei 4 procent korting. Des te meer gezinnen samen bestellen, des te hoger de korting, met een maximum van 8 procent oor vijf gezinnen en meer. Het is tevens mogelijk de bestelling op te halen bij één van de negen versboerderijen in de regio, waaronder Cornelissen in Nieuw Bergen, De Gastendonk in Horst, De Veldweide in Sevenum en Dings in Belfeld.
De bezorgkosten per bestelling bedragen in dat geval 2,50 euro. Bij de versboerderijen zijn veel producten van de internetwinkel ook te zien, te ruiken en te proeven.

Vershuys doet overigens meer, zo blijkt uit de menuservice. Op de site (http://www.vershuys.com/) zijn menu’s te vinden van maaltijden die snel en eenvoudig te bereiden zijn, samengesteld door voedingsconsulente Dorothé Cox uit Horst. Als de klant aangeeft hoeveel personen aan tafel aanschuiven, berekent Vershuys hoeveel ingrediënten nodig zijn. Bij de bestelling komt een helder recept. Bestellingen kunnen worden opgegeven via http://www.vershuys.com/. Degenen die geen internet hebben, kunnen bellen: 0900-8600.
De digitale boer is ook nog eens flexibel.

VERSHUYS.COM
  • Vershuys bezorgt verse producten als groenten, fruit, vlees en brood aan huis die via internet zijn besteld.
  • Het bedrijf heeft drie aandeelhouders: Huub Heijer (oprichter voormalig champignonconcern Heveco), Marwin Dekkers (internetondernemer) en een investeerdersgroep onder leiding van Martin Frankort en Theo Koning (oprichters van groothandel Frankort & Koning).
  • Vershuys werkt in het gebied tussen Boxmeer, Eindhoven, Roermond en Venlo. Over een half jaar wordt het gebied uitgebreid tot Nederland onder de rivieren.

Driekwart internetgebruikers koopt online
Op de dag dat Vershuys werd geïntroduceerd, meldde het CBS dat driekwart van de 11,8 miljoen internetgebruikers in Nederland ooit goederen via internet heeft gekocht. Ruim tweederde hoort tot de frequente online shoppers. De omvang van de online aankopen wordt geschat op
vier tot vijf miljard euro per jaar. Levensmiddelen worden nog weinig gekocht via internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten