zaterdag 10 december 2011

Tweede Leven Digiboer

Vershuys.com, de digitale groenteboer, herleeft. De failliete Limburgse webwinkel is overgenomen door de grote concurrent: een supermarkt. Plus Benders uit Venlo meent dat de online super wel degelijk succesvol kan zijn. Specialisten blijven sceptisch.

Goed nieuws: www.vershuys.com maakt doorstart. Heel blij mee. De tweet is van Marijke Frings uit Weert. Na het bankroet van de webwinkel voor vers voedsel beseft ze hoe verwend ze was. „Je geeft via internet de bestelling door, die een dag later thuis wordt bezorgd. Ze brengen de boodschappen tot in de keuken, en ik woon driehoog. Na het faillissement moest ik weer naar de supermarkt. Kost me elke week zeker twee uur.” Niet alleen het gemak en de tijdwinst spraken haar aan, maar ook de kwaliteit. Frings (51): „De producten kwamen uit de regio en waren verser en daardoor langer houdbaar. Ik ben voedingsdeskundige, dus ik heb er wel een beetje kijk op. En ze smaakten beter. Dat vonden zelfs mijn kinderen!”

Vershuys.com startte in oktober 2009. Het Noord-Limburgse bedrijf ging verse producten als  groenten, fruit, vlees, zuivel en brood via internet verkopen. Het assortiment werd snel uitgebreid met verwante artikelen als sappen, gebak en kant-en-klaarmaaltijden. Ook het werkgebied werd vergroot; met Zuid-Limburg en West-Brabant. En de ambitie was om heel Nederland te veroveren.  Vershuys.com trok echter te weinig klanten om de hoge bezorgkosten te dekken. In 2010 liep het verlies op naar 1,2 miljoen euro. Dit jaar waren de cijfers iets beter, maar nog steeds teleurstellend.
De aandeelhouders wilden niet langer geld in Vershuys stoppen. Toen crediteuren weigerden een deel van de schuld kwijt te schelden, was een faillissement onvermijdelijk. Initiatiefnemer en comercieel directeur Marwin Dekkers uit Sevenum verklaarde eerder: „We merken dat de supermarkt een alternatief blijft voor bepaalde producten. Verder lopen we voorop in de trend van online boodschappen doen. Dat heeft gewenning nodig.”

Een halfjaar geleden werd ook VenloVers.nl ten grave gedragen. Maar niet uit nood, verzekert bedenker Toine Schreinemachers. „De neuzen stonden niet meer in dezelfde richting.” De slager uit Venlo startte de webshop met bezorgdienst eind 2008 met zes andere ‘versspecialisten’ uit de  binnenstad. „We waren de eerste in Nederland die zich richtten op verse producten.” Door het werkgebied te beperken, bleven de logistieke kosten laag. „We hadden 25 tot 30 klanten per week. Als we een bestelling moesten bezorgen, deden we dat zelf. We hadden geen duur wagenpark met chauffeurs, zoals Vershuys. We hebben nooit rode cijfers geschreven. Maar het is ook niet zo dat je met dit concept in korte tijd veel geld kunt verdienen. Daarvoor is het nog te nieuw. Bovendien hebben wij gemerkt dat ons aanbod te klein was. De mensen moesten voor sommige zaken, zoals toiletpapier en macaroni, nog naar de supermarkt. Toch ben ik overtuigd dat de nieuwe generatie straks zijn boodschappen via internet gaat doen.Wellicht is een samenwerking tussen een webwinkel en supermarkt de juiste combinatie.”

Geert Benders deelt deze opvatting. De eigenaar van supermarkt Plus Benders in Venlo heeft om die reden Vershuys overgenomen. „Het lijkt misschien vreemd, want Vershuys zette zich als concurrent af tegen de supermarkt. Toch vond ik het vanaf het begin een sympathiek initiatief, omdat de producten rechtstreeks van de tuinder naar de klant gaan. Ik herken het probleem van de bezorging. Wij hebben ook een bezorgdienst. Levensmiddelen is een marginale handel. Centenwerk. De consument is onze goedkoopste medewerker. Hij komt zelf naar de winkel, pakt de producten zelf van het schap en brengt ze zelf naar huis. Gratis! Als wij dat moeten doen, kost het geld. Dan wordt het lastig om geen verlies te lijden op de bezorging, hoewel de Engelse supermarkten bewijzen dat het wel kan. Zij slagen erin te verdienen aan internetverkoop door de logistiek slim te organiseren.” Dat de opmars van internet in zijn sector onomkeerbaar is, is voor de supermarktbaas zeker.

Hij krijgt bijval van voorzitter Agnes van Aardenne van het Productschap Tuinbouw. Onderzoek laat zien dat in Nederland slechts 1 procent van de mensen groenten en fruit koopt via internet, maar dat het percentage in Engeland al 14 procent is. En ook Albert Heijn, de trendsetter in Nederland, zet vol in op online shoppen. Nadat in 2000 de eerste internetsupermarkt in Nederland zijn deuren had geopend, MaxFoodmarket, startte de Zaanse grootgrutter in 2001 met bezorgdienst Albert.nl. MaxFoodmarket hield het twee jaar vol, maar Albert.nl levert nog steeds. Hoewel Appie nooit een cent heeft verdiend aan de bezorgdienst, omdat vooral de laatste meters naar de woningen zo duur zijn, koestert het concern hoge verwachtingen van de internetverkoop.

Bestuurslid James McCann sprak onlangs in Het Financieele Dagblad van de grootste hervorming in de branche sinds de invoering van de zelfbedieningsuper. Om kosten te besparen, gaat AH afhaalpunten opzetten. Ook wordt het assortiment uitgebreid met artikelen als kleren en boeken. Het vernieuwde Vershuys, waarbij oudgediende Dekkers opnieuw betrokken is, vult zijn assortiment aan met supermarktproducten en werkt aan een netwerk van strategisch gelegen afhaalpunten. Benders: „Vooral in dorpen en wijken waar de supermarkt en SRV-man vertrokken is.” De webwinkel gaat komend voorjaar online. Vershuys gaat waarschijnlijk als start een kleiner gebied bedienen rondom Venlo.

Supermarktspecialist Gerard Rutte noemt de overname van Vershuys door Benders „een slimme zet”. Hij verwacht echter niet dat Benders met het bezorgen van bestellingen geld gaat verdienen. „Dat lukt niet. Mensen willen er niet voor betalen. Het thuisbezorgen is vooral een service.” Rutte ziet andere voordelen. „Vershuys zette sterk in op de verkoop van streekproducten. Als je dat combineert met een goede webwinkel en uitgekiend assortiment, dan creëer je kansen.”
Benders ziet eveneens de kracht van het netwerk van leveranciers dat Vershuys heeft opgebouwd. „Vooral producenten uit de regio, die een smaakvol en gezond product maken. Dat komt tegemoet aan de toenemende vraag naar producten uit de regio, die we ook meer in onze schappen zullen leggen. Als wij onze kennis van logistiek kunnen toevoegen, kan iets moois ontstaan. In de winkel en op het web.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten